O prahoveancă face carieră de succes la Bruxelles

Să găsești succesul în carieră nu este atât de simplu pe cât pare, nu e la-ndemâna oricui, dar nici imposibil, atunci când îți dorești cu adavărat! O demonstrează Roxana Nedelescu, o tânără din …Vadu Părului, Prahova! Roxana Nedelescu a făcut primii ani de școală în satul natal și, probabil, nici nu-și imagina, pe atunci, pe ce cărărui aveau să o poarte pașii vieții. A ajuns în Belgia, la Comisia Europeană, și azi este unul dintre tinerii români – implicați, respectați, prețuiți, nu în țara lor, ci dincolo de granițele ei!
După gimnaziul finalizat la Vadu Părului, Roxana a venit la Ploiești, la Colegiul Național ‘’Ion Luca Caragiale’’, profilul Matematică-Fizică. “I-a placut cartea”, dar n-a fost nici pe departe, genul elevului ‘’tocilar‘’. S-a bucurat de viață, adolescență, tinerețe…a iubit: Limba și Literatura Română, Algebra, Geometria, Economia, Biologia și ‘’uneori ‘’ și Chimia.

I-ar fi plăcut să devină medic, dar a ajuns doctor în economie!Facultatea a făcut-o la noi, în Capitală. Dar nu s-a dus la Medicină, ci a optat pentru Studii ale Integrării Europene, din cadrul Universătății Româno-Americane. Acela a fost primul ei pas… spre succes. Că doar, succesul e un proces de durată! E important să vizezi la el, să-l vrei, dar și să-l cauți, să nu te lași demoralizat, ci să experimentezi, să-ți verși paharul…pe jumătate gol, într-unul mai mic pe care să-l umpli, nu să te plângi…dar dincolo de toate, să profiți de orice oportunitate!‘’În primul rând, Facultatea de Integrare Economică Europeană și specializarea de Studii ale Integrarii Europene era unica în țară, în momentul în care am decis să merg în această direcție, cu 6 ani înaintea aderării României la Uniunea Europeană, și mi-a oferit o perspectivă puternică asupra funcționării Uniunii Europene și a structurii sale instituționale. Mai mult, am participat la mai multe activități științifice, precum și la sarcini extracurriculare, legate de UE, cum ar fi – Conferințele din cadrul Institutului European, Comisia Europeană din București, Camera de Comerț a României și Ministerul Afacerilor Externe, unde am fost stagiar.’’

După facultate, ca orice proaspăt absolvent care se respectă, Roxana s-a înscris la Master. De această dată, a ales o altă specializare – Bussines Management și Comunicare SNSPA (Școală Națională de Studii Politice și Administrative). O altă etapă din viața ei, în care a trăit experiențe inedite și a acumulat informații noi. Aproape firesc, sau nu…a venit și primul job, în România. A lucrat ca economist în Departamentul de Finanțe, la Hewlett Packard, o companie IT (cunoscută și sub numele de HP), o companie specializată în producerea calculatoarelor personale, laptop-uri, servere, imprimante, produse soft, etc, o companie puternică, cu sediul în Palo Alto, California, Statele Unite ale Americii. Câștiga ‘’frumușel‘’ pentru un tânăr economist din țara noastră iar atmosfera din ‘’multinațională’’ era dinamică, povestește Roxana. Doar că ea își dorea mai mult, mai multe realizări și de ce nu, un mediu de lucru internațional. Roxana Nedelescu:

‘’Există o pasiune pentru ceea ce înseamnă Integrare Europeană!’’
S-a întors așadar la ‘’ideea‘’ care-i încolțise în minte, încă de pe vremea în care era studentă și participase la un târg de universități. Atunci, a avut oportunitatea să asiste și la prezentarea unui program de doctorat, pe care…l-a și urmat, ulterior. Pentru doctorat însă, a plecat în Italia, la Milano, la Universita Cattolica del Sacro Cuore.Cu emoții, dar și multe speranțe în suflet, Roxana s-a urcat în avion. Primise o bursă de studiu, care a finanțat atât studiile propriu-zise, cât și un modest salariu de doctorand. Îi era suficient. Odată cu provocările, Universitatea Catolică din Milano îi deschidea Roxanei, încă o nouă poartă către ‘’succes’’. A descoperit acolo, nu doar un mediu competitiv, ci și experți de la care a avut prilejul să obțină competențe în plus, în Economie Publică, Matematică Avansată, Microeconometrie și nu numai.

‘’Doctoratul mi-a oferit cunoștințele de cercetare calitativă și cantitativă și oportunitatea de a-mi îmbogăți competențele cum ar fi gestionarea bazelor de date și analiza politicilor Europene, utilizând instrumente statistice, microeconometrie și diferite metode de cercetare.’’

De pe băncile universității, față în față, cu comisari europeni!
Patru ani mai târziu, Roxana devenea doctor în Economie și Finanțe ale Administrației Publice, ulterior – asistent universitar, în cadrul Colegiului European, unde, spune ea, și-a folosit cunoștințele acumulate pentru a-și ghida studenții în efectuarea propriilor cercetări, în gestionarea mai multor programe în cadrul Departamentului de Economie și în organizarea conferințelor, la nivel înalt.

În tot acest timp, nu și-a pierdut însă interesul pentru Fundamentele Uniunii Europene. A continuat să studieze, pentru ca, mai târziu, să ajungă să lucreze pentru ‘’cetățenii’’ Uniunii, într-una dintre Instituțiile Europene, în domeniul Cercetării.

‘’În timpul studiilor de doctorat, am fost selectată ca stagiar pentru Direcția Generală pentru Cercetare și Inovare din cadrul Comisiei Europene. Acest stagiu mi-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine politicile economice europene și procesul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, mi-a permis să obțin experiență de lucru într-una din direcțiile generale ale Comisiei Europene și mi-a oferit ocazia de a interacționa cu colegii din Parlamentul European, de a ma întâlni cu deputații europeni și de a organiza conferințe și seminarii având ca invitati foștii comisari Lewandowsky și Geoghegan-Quinn. Stagiul a fost o experiență minunată în care am aflat despre procedura bugetară a U.E. și gestionarea granturilor și, de asemenea, m-a stimulat să continuu să lucrez pentru Uniunea Europeană. Teza de doctorat este, de asemenea, un studiu empiric despre Uniunea Europeană și mai exact, ce anume determină suportul cetățenilor europeni față de Uniunea Europeană, și a luat în considerare factori economici și politici.’’

observatorulph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *